AV Pijnenburg

Veelzijdig sporten voor jong én oud!

AV Pijnenburg is een atletiekvereniging die kwalitatief goede atletieksport organiseert en voor haar leden zowel een sportieve als sociale betekenis heeft. We zijn een Soester vereniging en leveren onze bijdrage aan de sportsamenleving in de gemeente.

Kernwaarden binnen AV Pijnenburg zijn:
• Atletiek in de breedste zin van het woord
• Iedereen – jong én oud – sport op zijn/haar niveau
• Onderling respect
• Betrokkenheid en samenwerking
• Actief verenigingsleven

Binnen AV Pijnenburg kan men als recreant of wedstrijdatleet alle facetten van de atletieksport beoefenen. Voor wedstrijdatleten wordt talent de faciliteiten geboden om dit verder te ontwikkelen binnen de vereniging en anders op regionaal of nationaal verband.

Jeugdatletiek: basis voor een goede start

Roos in volle vaart!

Jeugdatletiek
Onze jeugdafdeling biedt kinderen vanaf zes jaar een gezonde basis om in groepsverband te sporten. Aanvankelijk op een wat speelse manier tot gespecialiseerde trainingen voor lopen, springen of werpen. Voor iedere groep staan één of meerdere allround of gespecialiseerde trainers die op aantal dagen in de week aanwezig zijn. Plezier in de sport staat daarbij voorop.

Onze jeugdleden doen mee aan de zomercompetitie (op de atletiekbaan) waarbij ze – in regionaal verband – strijden tegen andere verenigingen. De allerjongsten werken dan een meerkamp af. En naarmate de atleet ouder wordt zal er meer en meer gespecialiseerd gesport worden.

In de wintermaanden werken de atleten de crosscompetitie af. Ook deze wedstrijden kennen een regionaal karakter waarbij er op individuele basis een drietal wedstrijden afgewerkt worden.

Atletiek is in beginsel een individuele sport, maar tijdens de zomer- en wintercompetitie’s worden de prestaties van de individuele atleten bij elkaar opgeteld zodat er ook in teamverband een prestatie neergezet zal worden. De teamprestatie kan dan toegang geven tot een landelijke finale. Zowel het zomer- als het winterseizoen worden afgesloten met de jaarlijkse clubkampioenschappen.

Wedstrijdatletiek
Ook voor senioren (vanaf 20 jaar) en masters (vanaf 35 jaar) biedt AV Pijnenburg veel mogelijkheden. Ook hier kunnen atleten gebruik maken van gespecialiseerde trainers en coaches om het maximale uit trainingen en wedstrijden te halen. Onze prachtige accomodatie in Soest biedt daartoe alle mogelijkheden.

Op de atletiekbaan (6 lanen, 400 meter) zijn alle loopnummers uit te voeren. Of dat nu gaat om korte sprintnummers, horden, estafette of lange afstandswedstrijden. De baan kan uitgerust worden met elektronische tijdmeting om prestaties tot op honderdsten van seconden te kunnen meten.

Het ruime middenterrein biedt vanaf twee zijden de mogelijkheid tot speerwerpen. Discuswerpen en kogelslingeren kan veilig vanuit een zogenaamde discuskooi beoefend worden. Ook deze werpnummers kunnen eventueel elektronisch gemeten worden voor snelle, veilige en vooral accurate prestaties. Kogelstoten kan op twee plaatsen op het terrein beoefend worden.

Voor de springers beschikken over maar liefst vier verspringbakken, twee hoogspringbedden en een polsstokhoog inrichting.

AV Pijnenburg: Veelzijdig sporten voor jong én oud!

Recreatieve sport
Hardlopen is misschien wel de meest beoefende tak van sport in Nederland. De recreantenafdeling van AV Pijnenburg vormt dan ook de grootste groep binnen de vereniging. Op bijna alle dagen van de week kan men bij ons Hardlopen, Nordic Walking of Sportief Wandelen. Sinds kort biedt AV Pijnenburg ook het Combi Lopen, een uitgekiende combinatie van sportief wandelen en in een laag tempo hardlopen.  Het mag duidelijk zijn dat wij voor deze groep enthousiaste sporters gekwalificeerde trainers hebben die iedere groep op het eigen niveau training geven. Ieder voorjaar biedt AV Pijnenburg beginnende lopers via de FitStart een prima manier om (weer) te gaan hardlopen in groepsverband.

Ledenaantallen

AV Pijnenburg kent een gezond ledenbestand. Op 31 december 2016 hadden wij meer dan 870 sportende leden. Daarmee is de Atletiekvereniging Pijnenburg de op twee na grootste sportvereniging van Soest. De verdeling tussen de diverse categorieën is conform het landelijke beeld van de Atletiekunie.

Onder het kopje Recreanten zijn ook opgenomen de leden die aan Nordic Walking en Sportief Wandelen doen.

In de breedte genomen zijn er iets meer vrouwen dan mannen lid van onze vereniging. Het totale ledenbestand laat overall een gezonde groei zien.

  • Pupillen 9% 9%
  • Junioren 13% 13%
  • Senioren 4% 4%
  • Masters 7% 7%
  • Recreanten 67% 67%

Jeugd

Wedstrijd

Recreanten

Omgeving & Accommodatie

De accommodatie en clubgebouw van AV Pijnenburg vindt u aan de Wieksloterweg O.Z. 10 in Soest. Geheel omsloten door een prachtig bos bieden wij alle faciliteiten voor het beoefenen van alle onderdelen van de baanatletiek. Aan de oostzijde van onze accommodatie ziet u de zogenaamde Lange Duinen. Dit levende ‘stuifzandgebied’ is ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan en een prachtige omgeving voor hardlopen, Nordic Walking en Powerwalken.